Vaarbewijs

Volg bij ons de vaarbewijs cursus, KVB1 en KVB2 wordt mondeling in groepsverband gegeven.

Wat leren wij u tijdens de cursus?

We behandelen alle examenstof in logische volgorde en geven inzicht in het hoe, wat en waarom, waardoor het gemakkelijker te begrijpen en te onthouden is.

In de vorm van b.v schema’s wordt er aanvullende informatie verstrekt. Tijdens de les is er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen.

Beide cursussen worden in de Zaanstreek gegeven. Ook is er de mogelijkheid om de cursus op locatie te houden b.v. bij u op de vereniging.

Privé lessen, in overleg, ook overdag, waar en wanneer u maar wilt.

Praktijk Vaarbewijs

Het N.W.W.B. Nederlandse Waterski & Wakeboard Bond (praktijk) Vaarbewijs wordt tot op heden in het buitenland nog steeds herkend en erkend.

Tijdens de vaarlessen leert u een snelle motorboot beheersen in alle omstandigheden. U leert de belangrijkste manoeuvres zoals van de kade/wal/steiger wegvaren, keren in een smal vaarwater, snelle uitwijkmanoeuvres en wat te doen bij “man over boord”.

Een examinator van de N.W.W.B.  neemt dit praktijkexamen af.

Door onze ervaring bent u er zeker van dat u vakkundig les krijgt. Jarenlange persoonlijke ervaring met name op het gebied van de snelle watersport draagt hier mede toe bij.

Vaarbewijs en vaarcursus informatie

Kandidaat mag zelf beslissen in welke volgorde hij/zij examen doet voor KVB1 of KVB2. Het is dus niet langer nodig om eerst KVB1 met goed gevolg te hebben afgelegd voordat met wordt toegelaten voor het examen van KVB2.

Afgifte van het Klein Vaarbewijs 2 pas nadat men ook geslaagd is voor KVB1.

M.i.v. 02-01-2020 worden alle examens afgenomen door het CBR                                                

In een speedboot moeten reddingsvesten voor onmiddelijk gebruik gereed liggen. Skivesten, drijfkussen e.d. vallen hier beslist niet onder.                             

Het Vaarbewijs is verplicht voor schippers van een schip van 15 meter of meer. Tevens voor stuurlieden van een motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die harder kan varen dan 20 km per uur.

Er wordt niet naar het aantal pk’s gekeken, maar wel of de combinatie boot-motor harder kan dan 20 km per uur. Dit geldt ook voor waterscooters.

Soorten Vaarbewijzen

Vaarbewijs 1 is verplicht voor het varen op: alle rivieren, kanalen en kleine meren.

Vaarbewijs 2 is verplicht voor het varen op: IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems en Dollard.

Wij raden u aan om eerst Vaarbewijs 1 te doen en eventueel later Vaarbewijs 2

 ( = Aanvullend Vaarbewijs) omdat hierin weer andere reglementen gelden dan bij Vaarbewijs 1 (naast uiteraard het navigeren).

Voor het bevaren van de Noordzee is geen vaarbewijs vereist, wel echter voor het bevaren van de zeehavens.

Minimum leeftijd 18 jaar

Ben je nog géén 18 jaar, dan kan je toch examen doen. Nadat je geslaagd bent krijg je een getuigschrift waarmee je nog niet in een snelle motorboot mag varen. Je getuigschrift is pas inwisselbaar voor het originele Vaarbewijs na je 18e verjaardag.

Geldigheidsduur

Het Vaarbewijs is onbeperkt geldig en tevens internationaal erkend middels het ICC (Internationaal Certificaat ter Competentie)